nedeľa 11. augusta 2013

Pina, tá iná, tá tanečníčka

Je málo filmov, na ktoré myslím aj pár dní po ich vzhliadnutí. Takých, čo vo mne zanechajú zvláštny pocit ozveny, vnútorného roztrasenia. Je skutočne málo dobrých filmov s výbornou hudbou, ktorá ladí s každou scénou až tak silno, že chcete tú hudbu počúvať stále dookola a rozpomínať sa na jednotlivé scény. 

Takým filmom bola napríklad snímka Café de Flore. A nielen k nej sa teraz pridal film Pina. Snímka o nemeckej choreografke Pine Bausch, ktorá svojou prácou ovplyvnila moderný tanec. A hoci mal byť pôvodne spoločnou prácou Piny a režiséra Wima Wendersa, nakoniec sa pre jej nečakanú smrť stal skôr poctou pre túto výnimočnú choreografku.

Film pozostáva z jednotlivých tanečných častí, ktoré sú občas vystriedané dokumentárnymi zábermi zo skúšok, či svedectvami i vyznaniami jej najbližších spolupracovníkov, s ktorými viac ako 20 rokov tancovala v baletnom divadle vo Wuppertale. To dnes nesie jej meno Tanztheater Pina Bausch aj preto, že práve ona tu vytvorila špičkový tanečný súbor a naštudovala množstvo prelomových inscenácii. 

Niektoré tanečné časti sa odohrávajú v divadle, iné napríklad na ulici a tie bizarnejšie na plavárni či pred továrňou. Všetky sú silnými výpoveďami o Pininej práci, o jej schopnosti vyjadriť dušu pohybom tela. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára