nedeľa 8. decembra 2013

Pekáreň s vlastným príbehom alebo ako Deniska poklad našla

Na Francúzsku môžete milovať hneď niekoľko vecí. Životný štýl, ktorý tam vedú rodení Francúzi. Tí, ktorí si zasvietia obrovské lustre vo svojich halách s vysokými stropmi. Tie, ktoré môžete obdivovať len s otvorenými ústami z chladného chodníka ulice.

Na Francúzsku môžete milovať obchody, z ktorých sála vôňa až na ďaleké parkovisko pre bicykle. Parfumérie aj kníhkupectvá. Mäsiarstvá aj butiky. Bez ohľadu na to, či máte radi sladkú alebo korenistú vôňu, prechádzka pomedzi obchody na rušných aj zašitých uličkách je vo francúzskych mestách obrovským zážitkom.

Na Francúzsku môžete milovať pekárne, ktoré sú pre svojich zákazníkov otvorené od 6.00 od pondelka do nedele. Pre pečivo, ktoré chutí inak ako akékoľvek na Slovensku. A vôbec sa od neho nepriberá. Zaručene, odskúšané.

Keď som sa vrátila z krajiny šarmantných dám a ešte šarmantnejších pánov, neverila som, že francúzske pečivo ochutnám skôr ako sa tam opäť vrátim. Na nedávnom Urban Markete som však objavila pekáreň Story bakery. Jednoduchým googlovaním som sa o ňom dočítala, že ho založila slečna, ktorá vyštudovala právo, no to ju nenapĺňalo (znie to ako klišé? no a čo! šťastie nespočíva v jednoduchých krokoch a návodoch). Začala sa preto hrať s kláskom, piecť a variť a neskôr si založila pekáreň. A pečie inak ako veľké reťazce, ktorých pečivo na druhý deň chutí a vyzerá ako guma. 

Domov som si preto odniesla hneď dve bagety a zoznam výrobkov na objednávku. Ten nám už zdobí dvierka chladničky. A čo nevidieť tam pribudne aj prvý účet.